İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme (İSO ETP) Merkezi tarafından her yıl düzenlenen tasarım geliştirme yarışmasının bu yılki konusu “Türk Yemek Kültürünün Gelişmesi için Tasarımlar” olarak belirlenmiştir.
Yemek sektöründe tedarik - hazırlama – pişirme – sunma – tüketim – paketleme - sevkiyat gibi safhalar bulunmaktadır. Yemekler, bölgeye/yöreye göre ve/veya yemeği tüketen grup, yemeğin hazırlandığı/sunulduğu mekana farklılık arzetmekte, hazırlık ekipmanları, paketleme gereksinimleri, yemek öncesi ve sonrası kullanılabilecek araç ve gereçler de bu çerçevede özelleşerek farklılaşabilmektedir. İnsan sağlığının birincil öncelik olduğu bu sektörde, gıdaların besin değerlerinin korunması da ayrı bir önem taşımaktadır. Diğer yandan iş yaşamının teknolojik gelişmeler nedeniyle sosyokültürel alışkanlıkları hızlandırıp dönüştürüyor olması ve pandemi gibi nedenlerle yemek tüketilen mekanlardaki farklılık ihtiyaçları, beslenme süreçlerinde yeni çözümlerin geliştirilmesini de gerekli kılmaktadır.
Bu olgular ışığında, gıdanın hazırlanacağı noktaya gelişi (mutfağa – evlere – ofislere – restaurantlara vb.), hazırlık süreci, pişirilmesi, sunumu ve tüketilmesi de dahil olmak üzere tüm adımlarda öncelikli olarak Türk mutfağının özel yemeklerini tüketicinin mekan – zaman – kişisel durumunu da dikkate alarak (özel sağlık gereksinimi vb.) yenilikçi tasarımlar geliştirmek bu yarışmanın odağını oluşturmaktadır.
İstanbul Designathon’da yarışacak projelerin yemek sektöründeki arz ve talep zincirinde yer alan üreticilere, tedarikçilere, hizmet sağlayıcılara ve nihai tüketicilere ve/veya çevreye katma değer üretecek nitelikte olması beklenmektedir.
Bu çerçevede, sektörün arz tarafı açısından maliyet azaltıcı ve/veya kalite artırıcı ve/veya zaman tasarrufu sağlayan; talep tarafında ise sağlık, tüketim kolaylığı, ürün çeşitliliği vb katkılar sunan veya sektörün genel idamesi açısından sürdürülebilir olumlu çevre etkileri olacak yenilikçi tasarımlar ihtiva eden projeler yarışmaya kabul edilecektir.
Başvuru Süreci
Yarışma Süreci
· Sürdürülebilirlik · Kulanıcıya katkısı · Kullanıcıda yarattığı etki
· Kullanıma uygunluk · Üretilebilirlik · Ticarileştirme potansiyeli
· Yaratıcılık
· Değer önerisi
· Çözümün probleme uygunluğu
Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle üretilmiştir.
Web sitesinin içeriğinden sadece Rea Danışmanlık Ltd. Şti. sorumlu olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti‘nin görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz.