Sanayiciler ve Endüstriyel Tasarımcılar, Geleceği Endüstriyel Tasarım ile Şekillendirmek için Bir Araya Geldi

İstanbul Sanayi Odası Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezi (İSO ETP) tarafından düzenlenen “Endüstri için Tasarım Zirvesi: Geleceği Şekillendirmek” adıyla İTÜ Taşkışla’da toplanan “Tasarım Zirvesi”, dünya çapında ses getiren ürünlerin tasarımcıları, sanayicileri, girişimcileri ve araştırmacıları bir araya getirdi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği “Endüstri için Tasarım Zirvesi”, endüstriyel tasarım alanında dünya çapında ses getiren davetli konuşmacıların “keynote” konuşmalarının yanı sıra, eş zamanlı panel oturumlara da ev sahipliği yaptı. Ayrıca, yenilikçi iş fikirlerini endüstriyel tasarımın gücüyle geliştirmek isteyen girişimciler gün boyunca paydaşlar arası ikili görüşmeler gerçekleştirme olanağı buldu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) ortaklığıyla düzenlenen “Endüstri için Tasarım Zirvesi”nde, sanayinin geleceğini şekillendiren endüstriyel tasarım alanındaki son gelişmeler ele alındı. “Endüstri için Tasarım Zirvesi”nin açılış konuşmalarını İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan gerçekleştirdi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Koyuncu ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan’ın peş peşe gerçekleşen açılış konuşmalarında, sanayimizin küresel piyasalarda rekabetçi olabilmesinde nitelikli endüstriyel tasarımın önemi vurgulandı.

“Sürdürülebilirlik için Endüstriyel Tasarım”

Açılış konuşmalarının ardından başlayan sabah oturumunda ilk sözü alan BEKO Global Kıdemli Direktörü Korkut Avcı, dünya çapında ses getiren inovatif ve sürdürülebilir tasarımların geleceğine yönelik öngörülerini paylaştı. Özellikle Birleşmiş Milletler’in 2050’ye kadarki karbonsuzlaşma hedefine uyum sağlayacak yenilikçi tasarımlar hakkındaki son gelişmeleri ele aldı. BEKO Global Kıdemli Direktörü Korkut Avcı’nın ardından Dünya Tasarım Örgütü Avrupa Bölge Danışmanı Sertaç Ersayın, endüstriyel tasarımın sürdürülebilir büyümeye ile rekabetçiliğe katkısını aktaran konuşmasını gerçekleştirdi.

“Değer Yaratmak için Endüstriyel Tasarım”

Korkut Avcı ve Sertaç Ersayın’ın konuşmalarının ardından paralel oturumlara geçildi. İTÜ Taşkışla A Salonu’nda Dr. Öğretim Üyesi Aydın Öztoprak’ın moderatörlüğündeki “Endüstriyel Tasarım ile Değer Yaratımı” panelinde, Şişecam Cam Ürünleri Tasarım Müdürü Değer Demircan Acılıoğlu, BEKO Global Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarım Direktörü Özgür Mutlu Öz ve Otokar Askeri Araçlar Endüstriyel Tasarım ve Trim Müdürü Orhun Baysal söz aldı. Panelde kullanıcı deneyiminin farklı sektörlere yönelik ürün geliştirmedeki önemine dikkat çekildi.

İTÜ Taşkışla B Salonu’nda eş zamanlı olarak Dr. Öğretim Üyesi Aysun Ateş Akdeniz’in Moderatörlüğünde gerçekleşen “Tasarım Geliştirmede Başarılı Uygulamalar” panelinde ise Argüden Design kurucusu Ege Argüden, TrabTech Kurucusu Kuntay Aktaş ve Designum Kurucu Ortağı Ümit Altun bir araya geldi ve farklı sektörlerden kullanıcı odaklı başarılı tasarım trendlerinden örnekleri ele aldı.

“Daha İnsan Odaklı, Daha Çevre Dostu Ürünler için Endüstriyel Tasarım”

Zirve’nin “Dünya Odaklı Tasarım” isimli öğleden sonraki ilk oturumunda söz alan İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kaya, sürdürülebilirlik hedeflerinden yola çıkarak ürün-çevre ilişkinde değişen trendlere yönelik yenilikçi tasarım ve arayüz fikirlerinin yanı sıra çevresel faktörlere daha dirençli olarak geliştirilen yeni ürün kullanım senaryoları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kaya’nın ardından konuşmasını gerçekleştiren iF Design Almanya Merkez Ofisi’nden Benjamin Völksen ise 2024 iF Tasarım Trendleri Raporu’nda öne çıkan bulguları paylaştı. Buna göre, yapay zekanın dijital teknolojilere entegrasyonunun daha kullanıcı odaklı olması arayüz tasarımlarının daha bilişsel duyarlı hale getirirken, ürün tasarlayan şirketlerin yerel kültürlere ve çevreye daha duyarlı tasarımlara öncelik verdiği bulgusu paylaşıldı.

Völksen’in sunumunun ardından ikinci panel oturumlarına geçildi. İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülname Turan’ın Moderatörlüğünde gerçekleşen “Dünya Odaklı Tasarım” panelinde İTÜ Öğretim Görevlisi Çağrı Gizem Varlı, Can Yalman Design Kurucusu Can Yalman, Formeta Design Kurucusu Mert Sezer eşlik etti. Çevreye ve ekosisteme daha duyarlı tasarımların sürdürülebilirliğe katkısını ele alan panele eş zamanlı olarak 700DCC Kurucu Ortağı Sinem Kocayaş’ın moderatörlüğünde Redon Teknoloji Kurucu Ortağı ve CEO'su Atakan Akçay, Karaca Tasarım Müdürü Engin Akbaba ve Arman Tasarım Direktörü Hatica Armağan'ın katılımıyla yeni endüstriyel tasarım trendleri ele alındı.

“İSO ETP, Sanayimizin Rekabetçiliğine Katkı Sunmaya Devam Edecek”

İSO ETP Genel Müdürü Bilal Çinici, zirvenin sonunda yaptığı değerlendirmede, endüstriyel tasarımın sanayinin geleceğini şekillendirmedeki kritik rolüne vurgu yaptı. Çinici, “Endüstriyel tasarım, sadece estetik ve işlevsellikten ibaret değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve rekabetçilik açısından da büyük önem taşıyor. Bugün burada, sanayiciler, tasarımcılar ve girişimciler olarak bir araya gelerek, geleceğin en güncel endüstriyel tasarım trendlerini tartıştık ve inovatif fikirlerini dinledik. Bu tür etkinlikler, ülkemizin küresel piyasalarda rekabet gücünü artıracak, nitelikli ve yenilikçi tasarımlar geliştirilmesine olanak tanıyor. Katkıda bulunan tüm katılımcılara ve IDEA4ISTANBUL Projesi paydaşlarına teşekkür eder, bu iş birliklerinin devamını dilerim” dedi.

Diğer Duyurular

İSO ETP Fikri Haklar Hizmeti Destek Masası ile Fikri Mülkiyet Haklarınızı Güvence Altına Alın!

Devamını Oku
calendar

Girişimcilik Programımız 2. Dönemine Başlıyor!

Devamını Oku
calendar 08.08.2024

İSO ETP Girişimcilik Programı 1. Dönem Tanıtım Kitapçığı

Devamını Oku
calendar

İstanbul Designathon 2024, İnovatif Tasarımlara Sahne Oldu

Devamını Oku
calendar

Endüstri için Tasarım Zirvesi: Geleceği Şekillendirmek

Devamını Oku
calendar
TCSvTB#MTH_RGB_unframed_horizontal 1
3
2

Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle üretilmiştir.

Web sitesinin içeriğinden sadece Rea Danışmanlık Ltd. Şti. sorumlu olup hiçbir şekilde Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti‘nin görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz.